Şarm El-Şeyh ya da kısaca Şarm… Burası dünyada görebileceğiniz cennet niteliğinde su altı güzelliklerine sahip Mısır’ın Sina Yarımadası’nda Kızıldeniz kıyısında bir tatil ve turizm kenti. Hiç birşey bilmiyorsanız Digiturk’un akvaryum görüntüsünü görmüşsünüzdür hah işte orası Şarm’ın denizi… Kent dediğime bakmayın aslında boylu boyunca muhteşem bir sahil ve kıyılarda kurulmuş oteller ve hemen otellerin arkasından başlayan çölden bahsediyorum. Ayrıca Sharm El Sheikh şeyhin sakalı anlamına geliyormuş harita üzerinde de sanki bir sakal görünümü var.

sharmelsheikhSharm El Sheikh su altından bir görüntü

Mısır’a giderken hep arkadaşlarımızdan ya da sağdan soldan okuduğumuz bilgilerden en büyük endişemiz yemeklerdi. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey nerede kalacağınız! Şarm genel olarak turları çok ucuz olan bir yer ve burada sizlere önerim sakın ama sakın otel seçerken 3 e 5 e bakmayın dediğim gibi zaten ucuz… En kritik nokta seçeceğiniz otelin misafirleri ağırlıklı olarak kimler. Çünkü otelde kalan misafirlere göre otelin mutfağı da ona göre şekilleniyor. Biz İtalyanların ağırlıklı olarak tercih ettiği 5 yıldızlı Sheraton Oteli‘nde kaldık ve uçak+transferler+herşey dahil kişi başı 599 dolar gibi bir ücret ödemiştik. Tabii tatil boyunca bol bol spaghetti, pizza tarzı İtalyan mutfağının tüm meşhur yiyeceklerinden afiyetle tadıp mutlu şekilde evimize döndük.

Şarm’a ayak bastığınızda ilk olarak müslüman olduğunuzu anlarlarsa müslüman bir ülke olmasından Mısır’lılarla sıcak bir sohbet başlıyor. Ve Türkiye dediğinizde hemen size bir dönem Beşiktaş’ta futbol oynamış Mısır’lı Ahmed Hasan’ı soruyorlar. Bu hiç sekmez en azından bizde öyle oldu…

Ahmed Hassan BJKAhmed Hasan (Beşiktaş 2003-2005)

Ama buradaki en ilginç anektod bir Mısırlı ile sohbet ederseniz

“Hi are you Italian?” diye laf attığında “No Turkish!” derseniz hemen aaa yeeaaavaş yeeaaavaş Hasan Şaş derlerse bunun bir Mısır atasözü olduğunu sanmayın ☺ Tüm Mısır’lılar yavaş yavaş Hasan Şaş lafını ezbere biliyorlar. Bunun sebebi de 2002 yılında Türk Milli takımımızı Dünya Kupası finallerinde bir Türk kanalından ilgiyle izlemiş olmalarından. Bir maçta spikerin “Yavaş Hasan, yavaş… Hasan Şaş” demesiyle ağızlarında sakız oluvermiş. Ancak “Allaha şükür, Hakan Şükür!” derseniz bunu anlamazlar denemeyin bile ☺ Varsa yoksa onlar için Hasan Şaş…

Neyse gelelim Şarm turumuza;

Öncelikle Şarm’a giderken yanınıza almanız gereken en önemli 3 şey şnorkel, maske ve su altı fotoğraf makinası. Mayo demiyorum bile 🙂 Mısır’da hava sıcaklığı 40 küsur derecelerde ancak gözünüz korkmasın nem oranı “SIFIR”. Bu şu demek; şıpır şıpır terliyorsunuz ancak ülkemizde nem oranı yüksek yerlerde offf bu ne sıcak dediğiniz gibi bunalmıyorsunuz. Bir de eğer sigara içiyorsanız Mısır’da sigarayı bırakabilirsiniz çünkü sıcaktan sigara içme isteğiniz hiç olmuyor 🙂
Mısır’a vardığınızda Türk parasının değerli olduğu ender ülkelerden birine gitmenin verdiği hazzı yaşayacaksınız. Genelde herşey çok ucuz.

sharm-el-sheikh2Almanız gereken en önemli 3 şey şnorkel, maske ve su altı fotoğraf makinası

Şarm turunda piramitler, Ras Muhammed, çölde safari veya o canım denizi tabanı saydam bir tekneden izlediğiniz “Glass Boat” dedikleri tekneyle gezme ya da dalış gibi herşey ekstra ücrete tabidir. İlk gün tur rehberi sizi toplar ve bunlardan hangilerini istediğinizi sorar. Aşağıda detaylı olarak katıldığımız turları sizlere anlatacağım.

Öncelikle şunu söylemeliyim eğer gerçek bir dalgıç değilseniz kesinlikle Tiran adasına götürdükleri dalış turuna katılmayın. Çünkü gidenlerin yorumu e burada su altı zaten muazzam haybeye gittik şeklinde oldu. Bir diğer katılmayın diyebileceğim tur ise “Glass Boat”. Çünkü dediğim gibi Mısır’da şnorkel ve maske ile kendiniz suyun altında zaten büyüleniyorsunuz. Tekneye binip uzaktan izlemek bize çok saçma gelmişti o yüzden tercih etmemiştik.

Önerim otelin sahiline geldiğinizde Türk olduğunuzu benim yaptığım gibi belli etmeyin 🙂 Neden söylüyorum; ben koşarak cumburlop suya atlamıştım ancak sonradan öğrendim ki suyun altı kıyı şeridinde muhteşem mercan resifleriymiş ve kıyıdan denize girmek yasakmış. Bir diğer deyişle sahilden o gördüğümüz dubalar “Burası derin! Dubaları geçme!” dubaları değilmiş. Tam tersi denize dubaların arkasından girilmeliymiş. Meğer iskeleler o yüzden yapılmış ve sahil şeridindeki dubaların arkasına iskele üzerinden gidip denize girilmesi gerekiyormuş. Neyseki tenha bir yerde yapmıştım 🙂 Bir de sakın ama sakın denizin içinden istiridye kabuğu, taş veya herhangi birşey alıp getirmeye kalkmayın. Çünkü havaalanında yakalanırsanız cezası hapis!

Bu ufak bilgiyi de verdikten sonra gelelim ekstra turlara;

RAS Muhammed Milli Parkı

Tek kelimeyle büyüleneceksiniz… Mısır piramitleri turundan sonra 2. favori tur diyebilirim. Sakın gitmemezlik yapmayın! Burası dünyadaki dalgıçların dalarak hacı oldukları yer de deniyor. Ras Muhammed turu yaklaşık 1 gün sürüyor. Yol üzerinde İsrail savaşından kalma siperleri görüyorsunuz. Öğlen bedevi çadırında yemek yiyorsunuz. Aşağıdaki fotoğrafta bulunan Allah kapısından geçip, uydudan görülmediğini söyledikleri çölün ortasındaki “Magic Lake” e giriyorsunuz. Ayrıca burada mangrow ağaçlarını da görüyorsunuz. Sonrasında da Ras Muhammed‘in o muhteşem denizine kendinizi bırakıyorsunuz. Tam 2 saat sudaydık ve suyun altı o kadar muhteşemdi ki hiç çıkmak istemedik. Sonrasında da otele dönüş.

allah_kapısıAllah Kapısı

rasmuhammedRas Muhammed Plajı

Çölde Safari

Akşam yemeğini yedikten sonra hep beraber ATV’leri teslim alacağınız yere gidiyorsunuz. Ve tek sıra halinde ATV’lere binip en önde ve en arkada rehberler eşliğinde çölün derinliklerine doğru yolculuğa başlıyorsunuz. (ATV’lere 2 kişi ya da tek kişi binebilirsiniz) Önerim yanınıza mutlaka başörtü ya da tülbent almanız. Çünkü çölde yolculuk yaparken yüzünüze gelen kum hiç de hoş olmuyor 🙂 Sonrasında da çölün derinliklerinde güneşin batışını ve bedevi çadırında çayınızı yudumluyorsunuz. Ancak böyle dediğime bakmayın çay bizim çaylar gibi değil zaten bardağı elinize almanızla geri koymanız bir olacak 🙂 Takılmayın burada olay çölde ATV ile yolculuk yapıp ambiansı yaşamak. Bu tur yaklaşık 2 saat civarında sürüyor.

çölde-safariÇölde Safari

Kahire Turu (Piramitler, Nil Nehri, Kahire Müzesi, Han El-Halili)

Bu tur için gece 02.00 gibi yola çıkıyorsunuz ve ertesi gün gece aynı saatlerde otelinizde oluyorsunuz. Turda sabah Kahire’ye varıp Nil Nehri üzerindeki köprüde fotoğraf çektirdikten sonra piramitlerin o büyüleyici atmosferine ulaşıyorsunuz. Burada detay vermiyorum gidip yaşamanız en doğrusu sürprizi bozmayalım 🙂 Sonrasında papirüs satan büyük bir mağazaya uğrayıp sergi niteliğinde muhteşem papirüsleri ve papirüsün nasıl yapıldığını görüyorsunuz. Eğer gerçek papirüs arıyorsanız başka yerden almamalısınız. Şunu söylemeliyim Mısır normalde ucuz olmasına rağmen gerçek papirüs biraz tuzlu. Eşe, dosta papirüs almak isterseniz sokakta bizim paramızla 2 TL civarına muz kabuğundan papirüs alabilirsiniz. Ancak bu papirüsler 1-2 ayda yamulup ne olduklarını belli ediyor benden söylemesi 🙂

319_36243417584_6204_nPiramitler ve Sfenks

Buradan sonra da dünyanın en büyük ve en fazla tarihi eser bulunan müzelerinden biri kabul edilen Kahire müzesine gidip orada uzun bir süre vakit harcıyorsunuz. Burada göreceklerinize gerçekten inanamayacaksınız! Ekstra ücret ödeyerek gerçek mumya bile görebilirsiniz. Kahire müzesi de bittikten sonra Nil nehrinde tekne ile gezerken yemeğinizi yiyorsunuz.

En son olarak da Han el-Halili denen kentin en büyük çarşısına giderek alışverişinizi yapıyorsunuz. Burasını tarif etmek gerekirse bizim Tahtakale’den farksız bir yer. Mısır’da alışveriş yapacaksanız söylenecek tek şey var pazarlık, pazarlık, pazarlık..! Alacağınız şey 1.000 Mısır poundu gibi birşeyse ki bu da yaklaşık olarak 280 TL ye denk gelir. İyi pazarlık yaparsanız 200 Mısır pounduna almanız içten bile değildir. Pazarlık yaparken müslüman olduğunuzu, Ahmet Hasan’ı ve Hasan Şaş’ı söylemeyi unutmayın akan sular durur 🙂 Han el-Halili’de bittikten sonra otele dönüş yolu başlar.

Son olarak Şarm’a gittiyseniz Na’ama Bay’a uğramadan olmaz. Zira burası Şarm’ın kalbidir. Kaliteli restoranlar, sokakta yağlı boya tablo yapan sanatçılardan tutun görülmeye değer bir yerdir. Şarm’da otelinizden çıkın ve hemen bir taksiye binin çünkü ödeyeceğiniz paraya şaşıracaksınız. Şu kadarını söyliyim küçük pet şişe su benzinin litresinden daha pahalıydı.

Muhteşem bir deniz tatili ile birlikte tarihi de yaşamak istiyorsanız Sharm El Sehikh tam size göre. Mısır için İskenderiye’de ya da Kahire’den başlayan çok tur var ancak yakınlarımdan ve rehberlerden duyduğum, konaklama yapacağınız yer Sharm El Sehikh olsun buradan gideceğiniz yerlere gidin şeklindeydi. Biz öyle yaptık ve inanılmaz bir deneyim oldu. Darısı sizin başınıza 🙂

  1. Noname diyor ki:

    Merhaba bizde bu yaz kız arkadasımla sharma gidicegiz biletleri aldık benim sorum sharm ve kahire uzak diye biliyorum yollarda pek güvenli degilmiş ama piramitleride görmek istiyoruz gitmişken sizce güvenlimi güvensiz mi

  2. Erhan Tatlici diyor ki:

    Ufuk bey merhaba,

    Açıkçası bu zor bir zoru çünkü Mısır iç karışıklıklarından önce biz gitmiştik.Turizm acentalarina danışmanız daha doğru olacaktır.

  3. Erhan Tatlici diyor ki:

    Ufuk bey merhaba,

    Açıkçası bu zor bir zoru çünkü Mısır iç karışıklıklarından önce biz gitmiştik hatta o dönemde bile giderken araçta önde oturan silahlı muhafız verilmişti. Turizm acentalarina danışmanız daha doğru olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir