Istanbul’da bambaşka bir Gezi deneyimine hazır mısınız ?

Geçtiğimiz hafta  Gayrettepe Metro istasyonunda bulunan Karanlıkta Dialog sergi deneyimini yaşama şansına eriştik.

Karanlıkta Dialog
Karanlıkta Dialog

Bu deneyimi yaşarken bize eşlik eden rehberlerimizden birinin karanlık ile ilgili şu cümlesi konuyu özetlemeye yetiyor da artıyor bile : Karanlık , önyargılardan kurtularak herkesin eşit olduğu bir ortam.

Aslında bu öyle bir program ki ; buraya geldiğinizde halihazırda 5 duyu organından en fazla kullandığınız duyu organı olan gözünüz olmadan sizi nasıl bir yaşamın beklediğini ortaya çıkarıyor. Buraya geldiğinizde anı yaşama ve yaşadığınız andan keyif alma adına daha önce nasıl hiç birşey yapmadığınızı anlıyorsunuz.

En önemlisi de burada yaşadığınız deneyim ile görme engelli arkadaşlarımızın hayatını nasıl zindana çevirdiğimizin farkına varıyor insan.

Engeli yaratan kim ?
Engeli yaratan kim ?

 

Empati yapmanın en canlı örneğini yaşayacağınız bir ortam : Karanlıkta Dialog

Herhangi bir soruna çözüm getirebilmenin en iyi yolunun o sorunla karşı karşıya kalmaktan daha büyük etkisi kesinlikle yok. Eskilerin ünlü deyimiyle ; “düşmeyen daldan, anlamaz halden” .  Bu sebeple  mutlaka buraya gelin ve bu deneyimi yaşayın.

Braille alfabesi veya Körler alfabesi
Daha Fazla Saygı

İçerdeki gezi bittiğinde cafede çay içerken aslında hepimizin 5 duyu organını nasıl kullanmadığımızı farkederek , görmeyen insanların olağan üstü yeteneklere sahip olduğunu konuştuk. İlk izlenim buydu. Aslında yaptıkları sadece göz harici tüm duyu organlarını tam manasıyla kullanmak. Daha önce Galata’daki Karanlıkta Yemek programına da katılmıştım oradaki deneyim daha çok tat ve koku duyularını hissetmemi sağlamıştı.  Karanlıkta Dialog ise daha farklı.

Gözünüzün önüne doğada kendinizle baş başa kaldığınız bir ortamı düşünün. Ne yaparsınız. Önce etrafa bakarak ne kadar muhteşem bir dünyada yaşadığımızı düşünürsünüz. Peki sonra ? Ortamdaki koku ve sesleri gözünüzü kapayarak hissetmek ve hayal kurmak istersiniz . Evet yaşadığınız deneyim tam olarak da bu!

Organizasyon yaklaşık olarak bir buçuk saat sürüyor. Bu bir buçuk saatte İstanbul’u daha önce gezmediğiniz şekilde geziyor daha önce yaşamadığınız şekilde yaşıyorsunuz. Beyoğlu’ndan Tramwaya biniyor , vapura binip boğaz turuna çıkıyor , kafede çay içiyor ve İstanbul’un sokaklarında görme engelli rehberiniz eşliğinde keşfe çıkıyorsunuz.

Braille alfabesi veya Körler alfabesi
Braille alfabesi veya Körler alfabesi

Büyünün çok fazla bozulmaması için daha fazla detay vermiyor bu deneyimi mutlaka yaşamanız gerektiğini tekrarlıyorum.

Program ile ilgili tüm detaylara http://www.dialogistanbul.com  adresinden ulaşabilirsiniz.

Mümkün olduğunca çok kişi ile paylaştığınız ve bu konuda farkındalığı arttırdığınız için şimdiden teşekkürler!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir