Bu Bayram Safranbolu

 

Dünya Mirası listesine girmiş Türkiye’nin dokuz kültürel değerinden birisi Safranbolu, adını (artık sadece saksıda yetişen) safran bitkisinden alır.  İstanbul’dan Safranbolu’ya Ankara otobanı üzerinde, Gerede sapağından ayrılarak, Karabük tabelalarını takip edip  yaklaşık dört buçuk, beş saate ulaşabilirsiniz.

Safranbolu Eski Şehir
Safranbolu Eski Şehir

 

İlçede; tepe, kanyon ve mağara gibi yeryüzü oluşumları bulunuyor. Yine de en keyiflisi eski çarşı ve Safranbolu’nun dillere destan evleri, konak ve bağ evleri. Bir çoğu 17. Yüzyıldan bu yana korunarak gelmiş, restore edilerek otel, restoran, kafe ve müze olarak hizmet veren evlerde kartpostallara aday fotoğraflar çekebilirsiniz. Hatta bu konak veya bağ evlerinden birinde kalarak zamanda yolculuk yapabilirsiniz.

 

Safranbolu’yu üç nokta olarak ele alabiliriz. Eski şehir, merkez ve Bağlar. Eski şehir korunmaya alınmış evlerin ve çarşının yer aldığı bölgedir. Merkez ise yeni yapılar, ev ve iş yerlerinin bunduğu bölge. Bağlar ise genelde varlıklı ailelerin yaşadığı ve yazları gelmek için serince bağ evlerinin bulunduğu bölgedir.

 

Gezmeye Bulak Mağarasından başlayabilirsiniz. Bağlar bölgesinden yukarıya araç ile devam ederek ulaşabileceğiniz mağaraya hatırı sayılır dik merdivenleri çıkarak varıyorsunuz. Sarkıt ve dikitlerin yer aldığı mağaranın içindeki sıcaklık yaz kış 15 derece ve içerideki havanın astım ve bronşit hastalarına iyi geldiği söyleniyor. 6400m uzunluğundaki mağaranın içinde bir nehir ve bir de göl var. Ancak sadece 400m ziyarete açık olduğu için bunları göremiyorsunuz. Buradan Tokatlı Köyüne devam ederek Tokatlı Kanyonu, İncekaya Su Kemeri ve Kristal terası ziyaret edebilirsiniz. Kristal teras kanyonun üzerinde camdan yapılmış bir platform. Bu platform üzerinden kanyonu seyredebiliyorsunuz. Fakat yükseklik korkusu olanları baştan uyaralım, bir hayli ürkütücü olabilir.

 

Bulak Mağarası sarkıt ve dikitler
Bulak Mağarası sarkıt ve dikitler

 

Bağlar bölgesinden aşağıya inerek eski şehre geçebilirsiniz. Burada korumaya alınmış konakları ve evleri görebilir, çarşıda alışveriş yapabilirsiniz. Eski şehirde uğramanız gereken yerleri özetleyecek olursak;

 

Kanyon ve kemer
Kanyon ve kemer

 

–       En başta göreceğiniz tüm evler: Osmanlı Türk mimarisini yansıtan bir çoğu korunarak veya restore edilerek günümüze gelen evler bölgenin zaten en önemli hazinesi.

–       Cinci Han, Hamam: 17. Yy İpekyolu üzerine kurulmuş bir kervansaray. Osmanlı sultanlarından 1. İbrahim’i iyileştirmesi ile ün salmış üfürükçü Karabaşzade Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmıştır.

–       Çarşı: Alış veriş ve yöresel tatlar için en uygun adres.

–       Arasta Çarşı: Osmanlı döneminde bir çarşı turuna çıktığınızı hissettirecek nostaljik hediyelik ve antika pazarı.

–       Kaymakamlar Evi: Eski Safranbolu yaşantısından bir kesit görebilirsiniz.

–       Hükümet Konağı: Eskiden kale olan, saat kulesi, minyatür saat kuleleri parkı ve eski hükümet konağının bulunduğu yer.

–       Hıdırlık Tepesi: Güzel bir Safranbolu manzarası izleyip yorgunluk kahvesi içebilirsiniz.

–       Taş Değirmen: Manzara ve restoran

 

Bu noktalara sizi götüren golf arabaları mevcut. 40dk’lık kısa tur kişibaşı 10TL’den başlıyor.

 

Cinci Han
Cinci Han

 

Merkezde ise birçok kafe, restoran ve mağaza mevcut. Ancak en çok benzinci, banka vb için merkeze gitmeye ihtiyaç duyuyorsunuz.

 

Bir de şirin bir köy görmek isterim derseniz yine merkeze çok yakın olan fakat araç ile gidebileceğiniz Yörük Köyü var. Çamaşırhane ve Gezievini burada ziyaret edebilirsiniz.

 

Safranbolu’da yemek olarak Peruhi, Yayım, Bükme, Kuyu Kebabı, Ev Baklavası, Susamsız simit yenir.  Çifte kavrulmuş lokum da en popüler Safranbolu ürünlerindendir. Safranbolu’da yemek yemek için en ilginç yer ise Bağlar bölgesinde yer alan, iki katlı Havuzlu Köşk restoranıdır. Kebap, meze ve etleriyle ünlü Havuzlu Köşk’ün ikinci katında, salonun ortasında oldukça büyük bir havuz yer almaktadır. Söylentilere göre bu havuz evden daha önce yapılmıştır.

Konakladığımız Paçacıoğlu Bağevi restore edilmiş, bölgedeki en güzel, temiz ve şık evlerden biri. Kesinlikle tavsiye ederim, en azından gidip kendinize bir gün, belki bir sonraki ziyaretiniz için düşünürsünüz. Paçacıoğlu Bağevi ile ilgili rezervasyon ve bilgi için tıklayın.

 

 

Konakladığımız beğ evinden bir görüntü
Konakladığımız beğ evinden bir görüntü

 

Bir, iki günde hızlıca gezebileceğiniz çok şirin bu yer, bayram ve hafta sonu tatilleri için epey uygun. Ayrıca mimari ve fotoğraf çekmeyi sevenler için bulunmaz bir nimet. Facebook sayfamızda yer alan Safranbolu videosunu izleyerek Safranbolu’da gezilecek yerler hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Video için tıklayın: https://www.facebook.com/gezecegiz

Gezecegiz.com’u Facebook ve  Twitter üzerinden takip etmeyi unutmayın :)

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir