Ankara Gezilecek Yerler listemizdeki  merkeze uzak yerlerde bulunan gezi noktalarını bu bölümde görebilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler tüm gezi noktalarını bu link üzerinden okuyabilirsiniz.

Ankara’da Diğer Gezilecek Yerler:

Elmadağ Kayak Merkezi:

Elmadağ Kayak Merkezi
Elmadağ Kayak Merkezi

Ankara’lıların genelde günübirlik haftasonu gezisi için tercih ettiği bir kayak merkezidir. Ankara’nın 17 km güneydoğusunda, Elmadağ’ın kuzey yamacında yer alıyor. Yani çok kısa sürede buraya ulaşabilirsiniz.

548 m uzunluğunda olan teleskinin taşıma kapasitesi saatte 720 kişidir. Ocak-mart ayları kayak sezonu sayılır, bu dönemde kar kalınlığı genelde 30-60 cm’dir. Toplam pist uzunluğu 700 metredir, ancak genişliği de 500 metre civarında. Yani yanyana birkaç pist varmış gibi düşünebilirsiniz. Pist eğimi düşük olduğu için kayak sporuna yeni başlayanlar için çok ideal. Pist ağaçsız ancak taş, çukuş, tümsek bolca var. Orta ve ileri düzey kayakçıların çok tercih edebileceği türden bir pist bulunmuyor. Ankara’nın ilgi bekleyen bir kayak merkezi. Bahar ve yaz aylarında da bölgede doğa yürüyüşleri yapılabilir.

Soğuksu Milli Parkı (Kızılcahamam Milli Parkı):

Soğuksu Milli Parkı (Kızılcahamam Milli Parkı)
Soğuksu Milli Parkı (Kızılcahamam Milli Parkı)
Ankara ilinden 80 km uzakta bulunmaktadır. Volkanik bir sahada bulunduğu için  sıcak ve soğuk su kaynakları bulunmaktadır. Buranın diğer bir özelliği de Kızılcahamam’ı çevreleyen ormanlarının İç Anadolu iklimi ile Karadeniz Bölgesi iklimi arasında bir geçit teşkil etmesi nedeniyle biyolojik bir öneme sahip olmasıdır. Burası biraz daha Karadeniz ikliminin tesiri altında bir yer. Milli Park sahasında çeşitli hayvanlar ve 35 üzerinde kuş çeşidi bulunmaktadır. Kızılcahamam Milli Parkı piknik yapmak, yürüyüş yapmak için çok ideal, yeşilin her tonunu görebileceğiniz güzel bir park.
Kızılcahamam’da kaplıca keyfi yaşamak istiyorsanız bu linkteki otelleri tercih edebilirsiniz.

Gordion Antik Kenti:

Gordion Midas Tümülüs Girişi
Gordion Midas Tümülüs Girişi
Gordion Antik Kent Çalışmaları
Gordion Antik Kent

Kalıntıları Ankara’ya 94 km uzaklıkta olup Gordion, tarihte Frigya’nın (Phrygia) başkentidir. Frig Kralı Gordios’a ithafen bu ismin verildiği rivayetler arasındadır. Gordion çevresi geniş bir alan üzerinde M.Ö.8. yy ile M.Ö. 6. yy ortalarına kadar uzanan bir zaman dilimine tarihlenen çeşitli ölçülerdeki tümülüslerle kaplıdır. Gordion’un güneydoğusunda yer alan tarihi kapısı, sur içinde yer alan sarayları ve Frig kral ailesi üyeleri ile zenginler ve soylular için yapılmış tümülüsler şehrin en önemli özelliklerini yansıtmaktadır. Bu tümülüslerin içinde 300 m. lik çapı, 55 m.lik yüksekliği ile “Midas Tümülüsü“nü görebilirsiniz. Midas Tümülüsü’nün kazısı 1957 yılında gerçekleştirilmiş, 1960’li yılların başlarında Türk mühendisliğinin şaheseri beton destek konstrüksiyonunun tamamlanması sonucu halkın ziyaretine açılmıştır. Kazı çalışmalarında elde edilen eserleryine bu alanda bulunan Gordion Müzesi‘nde sergilenmektedir.

Geçtiğimiz aylarda verilen habere göre, bölgede M.Ö 8.yy’a ait Frig krallarından birisine ait dünyanın bilinen ikinci ahşap mezarının tespit edildiği belirtilmiştir. Yapılacak kurtarma kazılarının sonucunu merak ediyorum. Gordion Antik Kenti tarihi nedeni ile ilginizi çekebilecek yerlerden biri.

*Tümülüs mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepeciklere verilen isimdir.

Mavi Göl:

Ankara Mavi Göl
Ankara Mavi Göl

Yürüyüş parkuru, spor ve kondüsyon alanları, piknik alanları(barbekülü), çocuklar için oyun alanları ile haftasonunuzu masmavi göl ve maviye yakışır yeşillikleri içerisinde geçirmek için çok ideal. Ankara’da uzun tatil yapanlardansanız buraya haftasonu kalabalığına denk gelmemeniz için haftaiçi gelmenizi  öneririm. Şehir merkezinden yaklaşık 20 km uzaklıkta bulunuyor.

Tuz Gölü:

Ankara Tuz Gölü
Ankara Tuz Gölü

Tuz Gölü, yüzölçümü bakımından Türkiye’nin ikinci büyük ve en sığ gölüdür. İç Anadolu Bölgesi’nde Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği yerde yeralıyor. Ankara’ın güneyinde yeraldığı için uzun bir Ankara tatilinizde burayı da gezi listenize dahil etmenizi öneriyorum. Ankara’da merkezden yaklaşık 110 km uzaklıkta. Yol üstünde Şereflikoçhisar’a gelmeden önce mola vereceğiniz tesiste tuzdan yapılmış sağlık ürünleri dikkatinizi çekebilir. Tuz Gölü genelde fotoğrafçıların uğrak bölgesi. Oraya gittiğinizde siz de bu fikirde mutabık kalacaksınız. Karelerde yer ve gök birleşiyor. Cam bir yüzeyde çekim yapıyormuşsunuz hissine kapılıyorsunuz. Mümkünse gün batımı saatlerine de şahit olacağınız zaman aralığını tercih edin.

Beypazarı:

Beypazarı
Ankara Beypazarı
Beypazarı
Ankara Beypazarı El Sanatları
Ankara Beypazarı
Ankara Beypazarı Sokak Manzarası

Ankara’da merkezden yaklaşık 100 km uzaklıkta yeralıyor. Beypazarı toprakları pek çok eski uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. İlk yerleşimi işaret eden net bilgiler bulunmamakla birlikte sırasıyla Hitit, Frig, Galat, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlılar egemen olmuşlardır. Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Bey’in dedesi Gazi Gündüzalp’in mezarı Beypazarı’nın Hırkatepe Köyü’ndedir.

Beypazarı, konakları ile meşhurdur. Genellikle iki ya da üç katlı olan konaklar yapılırken işlevsel ve kültürel detaylarla bezenmişlerdir. Bu Evler zemin katları taş, üst katları ahşap iskelet içine ahşap veya kerpiç dolgu sistemi kullanılarak inşa edilmiş. Taş sokaklarında yürüyüp evleri inceleyebilir, sokaklarda satılan el emeği ürünlerden satın alabilirsiniz. Beypazarı’na geldiğinizde Beypazarı kurusu almadan dönmeyin. Biraz yağlı bir galeta tadında olan Beypazarı Kurusu hoşunuza gidecektir. Tabi Beypazarına gittiğinizde havuç suyu da içmenizi tavsiye ederim. İnözü çayı kenarındaki kafelerden birinde oturup bişeyler içebilir, lezzetli yemeklerini tadabilirsiniz. Dönmeden de hemen İnözü Vadisinde bulunan Beypazarı Maden Suyu’ndan da birkaç kasa almayı unutmayın. Nedense yerinden alınan ürünler bana daha gerçekci geldiği için o heyecanla 1 aylık ihtiyacımızı karşılayacak kadar maden suyu almışız. 🙂 Beypazarı’nda konaklamayı düşünüyorsanız bu linkteki otelleri inceleyebilirsiniz.

Estergon Kalesi (Estergon Türk Kültür Merkezi):

Estergon Türk Kültür Merkezi
Estergon Kalesi – Estergon Türk Kültür Merkezi

Türk tarihinde önemli bir yeri olan ve Tuna nehri kıyısında bulunan tarihî Estergon Kalesi’nden (Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de yeralıyor. Budapeşte gezi yazımız için bu linke tıklayabilirsiniz.) ismini alan Estergon Türk Kültür Merkezi , Türk Dünyası Etnografya Müzesi ve Asya Bahçeleriyle Türk tarihinin ve kültürünün yaşatıldığı bir mekân olarak inşaa edilmiş. Keçiören’de bulunmaktadır. Türkiye’nin farklı illerinden eserlerin toplanmasıyla Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerini yansıtan Etnografya Müze’sinde de bin 96 eser teşhir ediliyor. Kültür merkezindeki dükkân katı, Ören Köşk katı (restoran), seyir terası ve kümbetle bütünleşen bir yapı ile karşılaşacaksınız.

Aqua Vega Akvaryum:

Ankara Aqua Vega Akvaryum
Ankara Aqua Vega Akvaryum

Su altı dünyasının en heyecan verici canlılarını keşfedebileceğiniz bir mekan. Dünyanın farklı noktalarından Aqua Vega için getirilen deniz canlıları, Doğukent’teki Nata Vega Outlet’in -2. katında bulunuyor. Heyecanlı bir tünel yolculuğu olacak ve bu yolculukta 12.000 deniz canlısını tanıma fırsatı yakalacaksınız. Aqua Vega, 24 farklı akvaryumun birleşiminden oluşmuş. Toplam 4.5 milyon litre su kapasitesine sahip ve 98 metre uzunluğunda olan Aqua Vega, Köpekbalıklarından Koi balıklarına, Napolyon balıklarından Palyaço balıklarına kadar yüzlerce çeşit balığa ev sahipliği yapıyor. Bilet fiyatları için internet sitesinden bilgi alabilirsiniz.

Keçiören Teleferik:

Ankara Keçiören Teleferik
Ankara Keçiören Teleferik

Uzunluğu toplamda bin 653 metre olan ve Subayevleri Mahallesi’ndeki Atatürk Bahçesi ile Tepebaşındaki Güçsüzler Yurdu arasında hem ulaşım, hem de turistik gezi hizmeti veren teleferik, en uzun şehir içi teleferik hatları arasında ilk üçte yer alıyor. 20 dakika süren bir seyir keyfi yaşayacaksınız. Keçiören, Estergon Kalesi, Keçiören Şelalesi, Atatürk Bahçesi,  Atakule’yi bu teleferik yolculuğunuzda görebilirsiniz.

Ankara’da diğer gezebileceğiniz yerler için Ankara Gezilecek Yerler sayfamızı okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir